4 Keer waarom wol kan kriebelen op de huid.
OverzichtDraag je je favoriete wollen trui niet meer, omdat het zo kriebelt? We krijgen vaak de vraag of de wol van een specifiek product uit onze winkel kriebelt. Het antwoord hierop is helaas niet zo gemakkelijk, omdat de kriebelfactor per persoon verschillend is. Wat voor de één voelt als een kriebeltrui, is voor de ander juist wel (ver)draagbaar. Bovendien ligt het ook aan het soort wol dat je draagt. We vertellen je 4 keer waarom wol kan kriebelen op de huid.
1. Gevoelige huid
Heb je een gevoelige huid of last van huidproblemen, dan kun je sneller last ervaren van het gekriebel van wol. Maar het tegenovergestelde kan ook voorkomen. Sommige mensen met huidproblemen ervaren juist wel een positief effect door het dragen van wol. Dit komt doordat wol een ventilerende eigenschap heeft en hiermee de huid niet afsluit.
2. Verschillende soorten wol
Uiteraard ligt het niet alleen aan de huid of wol kriebelt. Er bestaan diverse soorten wol met verschillende vezeldiktes. De vezels van wol kunnen behoorlijk variëren in dikte, van 10 micrometer tot wel 40 micrometer. Hoe dikker de wol, hoe meer de wol kan gaan kriebelen. Gekriebel wordt meestal ervaren vanaf 28 micrometer, dit wordt ook wel het jeukpunt genoemd.
Micrometer per wolsoort:
Merinowol – 18 tot 24 micron
Alpacawol – 16 tot 27 micron
Gotlandwol – 28 tot 32 micron
Schoonebeeker Heideschaap – 30 tot 36 micron
Texelaar – 26 tot 34 micron
Het merinoschaap geeft de fijnste wol en wordt ervaren als niet kriebelend. Daarom is deze wol uitermate geschikt om te dragen. Ook wol van de alpaca is fijn en wordt als niet kriebelend ervaren. Lamswol is wol die wordt gewonnen tijdens het scheren bij de allereerste scheerbeurt van het schaap. Deze vezel is veel fijner en dus minder kriebelend dan die van volwassen schapen. Nadeel van lamswol is wel dat deze vezel iets zwakker is en daardoor eerder zal pluizen dan gewone scheerwol.
Lees ook eens ons blog >> Heeft wol ook nadelen?
3. Manier waarop wol gesponnen is
Het is niet per definitie zo dat grove vezels altijd snel of meer kriebelen. Het ligt ook vaak aan de manier waarop de wol gesponnen is. Wanneer wol te strak is gesponnen is, kan de vezel open gaan staan en irritatie aan de huid geven. In onze webshop vind je merken van goede kwaliteit waarbij je ervan uit kunt gaan dat de wol met zorg is gesponnen en verwerkt tot het eindproduct.
4. Lanoline allergie
Reageer je heel heftig op het dragen van wol, dan kan het ook zijn dat je een lanoline allergie hebt. Lanoline is het wolvet van het schaap. Ben je allergisch voor lanoline? Kies dan voor het dragen van pure alpacawol. Alpacawol bevat namelijk geen lanoline. Check wel even bij alle producten gemaakt van alpacawol het label. Vaak zijn deze producten gemaakt van een wolmix waarin ook schapenwol is verwerkt.
>> Kijk hier voor meer blogs over wol <<
Bewaren